Romney má náskok pred Obamom aj podľa prieskumu Reuters/Ipsos

11.10.2012 Celý región

Washington 11. októbra (TASR) - Prezidentský kandidát Republikánskej strany USA Mitt Romney má po prvýkrát za vyše mesiaca náskok v prieskumoch pred prezidentom Barackom Obamom. Podľa dnes zverejneného prieskumu Reuters/Ipsos by Romneyho volilo 45 percent opýtaných a Obamu 44.

Ešte v utorok bola voličská podpora oboch kandidátov vyrovnaná na 45 percentách.

Necelé štyri týždne pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 6. novembra, prišiel Obama o svoj náskok. Romney si získal voličov svojím presvedčivým výkonom v televíznej diskusii s Obamom o vnútropolitických témach z 3. októbra, v ktorej podal podľa väčšiny opýtaných lepší výkon než prezident. Oboch čakajú ešte dve diskusie.

Prieskum Reuters/Ipsos sa uskutočnil v dňoch 6. až 10. októbra na vzorke 1027 voličov.


Romneyho manželke pomohla láska ku koňom bojovať so sklerózou multiplex
Manželka republikánskeho prezidentského kandidáta Mitta Romneyho uviedla v stredu, že láska ku koňom jej pomohla prekonať strach zo sklerózy multiplex, ktorá ju mohla pripútať na invalidný vozík.

Ann Romneyová vo vysielaní Good Morning America televízie ABC hovorila o depresii, ktorá sa jej zmocnila po diagnostikovaní sklerózy multiplex pred 14 rokmi.

"Bola som veľmi, veľmi slabá a robila som si starosti kvôli svojmu životu, mysliac si, že budem musieť byť na invalidnom vozíku," povedala Romneyová. Dodala, že jej život sa dramaticky zmenil vďaka koňom. Dali jej energiu a túžbu vstať z postele, keď bola taká chorá.

V inom rozhovore, vysielanom televíziou Fox, Romneyová uviedla, že okamžite po začiatku minulotýždňovej prezidentskej debaty vedela, kto vyhrá. Podľa vlastných slov po prvej otázke vedela, že jej manžel zvíťazí, pretože ukázal energiu.

Manželka republikánskeho kandidáta ostro odmietla obvinenia kampane amerického prezidenta Baracka Obamu, že Romney v diskusii klamal.

Matka padlého príslušníka SEAL nechce, aby o ňom Romney rozprával

Matka príslušníka jednotky Navy SEAL, ktorý zahynul v Líbyi, vyzvala Mitta Romneyho, aby počas svojej volebnej kampane na post amerického prezidenta nehovoril o jej synovi, oznámila agentúra AP.

Hovorkyňa republikánskeho kandidáta povedala, že Romney bude rešpektovať jej želanie.

Mitt Romney v posledných dňoch rozprával voličom o svojom náhodnom stretnutí s Glenom Dohertym, príslušníkom elitnej jednotky amerického vojenského námorníctva Navy SEAL, na vianočnom večierku pred dvoma alebo tromi rokmi. Doherty bol jedným zo štyroch Američanov, ktorí zahynuli počas útoku na americké veľvyslanectvo v Líbyi.

Podľa agentúry AP Romney rozprával tento príbeh, aby ukázal osobnejšiu účasť. Kritizoval pri tom zahraničnú politiku Baracka Obamu a opakovane spochybňoval prístup amerického prezidenta k útokom na Svetové obchodné centrum v roku 2011.

"Romneymu neverím. Nemal by robiť zo smrti môjho syna súčasť svojej politickej agendy. Je nesprávne používať týchto statočných mladých mužov, ktorí chceli slobodu pre všetkých, na ponižovanie Obamu," povedala Barbara Dohertyová.
 

Vyberte región